یادداشت‌های بازاریابی

به روایت عرفان لطفی

Search
Close this search box.

به روایت عرفان لطفی

نمودارهای وابستگی در تحقیقات UX

آنچه در ادامه می‌خوانید

روش گروه‌بندی و دسته‌بندی بینش‌ها، مشاهدات و ایده‌های کاربری را برای شناسایی الگوها، موضوعات و فرصت‌ها بیاموزید.

نمودارهای وابستگی (Affinity Diagrams) که به عنوان نقشه‌برداری وابستگی نیز شناخته می‌شوند، راهی عالی برای سازماندهی و درک یافته‌های پژوهشی هستند. این روش به‌طور کلی شامل گروه‌بندی یافته‌های تحقیقاتی به خوشه‌های منطقی، تحلیل آنها و ایجاد یک برنامه عملی براساس بینش‌های به‌دست‌آمده است.

نمودارهای وابستگی معمولاً به عنوان یک تمرین تیمی با مشارکت چندین عضو تیم و ذی‌نفعان برگزار می‌شوند. این روش ممکن است آشفته شود، مگر اینکه یک دستورکار مشخص وجود داشته باشد و فردی برای تعدیل و هدایت جلسه مشخص باشد.

هدف نمودار وابستگی

تحقیقات UX می‌تواند منجر به ایجاد طیف وسیعی از بینش‌ها و ایده‌ها شود. اگر این موارد تحت یک چارچوب مشخص سازماندهی و تحلیل نشوند، ممکن است بسیار طاقت‌فرسا شوند.

نقشه‌های وابستگی ساختار و انسجام موردنیاز را به داده‌های پژوهشی شما می‌دهند، زیرا به شما کمک می‌کنند تا به سرعت و به‌طور مؤثر، یافته‌های کلیدی را بررسی کرده و مشکلاتی که باید به‌فوریت حل شوند را اولویت‌بندی کنید. همچنین راهی عالی برای درگیر کردن تیم محصول و ذی‌نفعان در فرآیند طراحی به روشی جذاب و مشارکتی است.

چه زمانی باید از نمودار وابستگی استفاده کرد؟

نمودارهای وابستگی زمانی مفید هستند که باید راه‌حل‌هایی ایجاد کنید یا الگوها و موضوعات را در داده‌های تحقیقاتی خود تعیین کنید. این یکی از بهترین روش‌ها برای تحلیل داده‌های کیفی است که در مرحله پیش از طراحی به‌دست آمده‌اند. به عنوان مثال، این یک روش عالی برای ساخت پرسوناهای کاربری پس از انجام مطالعات دفترچه‌ای یا مصاحبه‌های کاربری است. همچنین می‌توانید از آن برای دسته‌بندی حجم زیادی از بازخوردهای کاربران استفاده کنید تا به بینش‌های عملی اولویت‌بندی‌شده دست یابید.

با این حال، این تکنیک محدودیت‌هایی نیز دارد. برای مثال، ممکن است همکاری یک تیم دورکار در نمودار وابستگی دشوار باشد، اگرچه ابزارهایی مانند Lucidchart می‌توانند به ساده‌سازی فرآیند کمک کنند. همچنین، در مواردی که تعداد اقلام داده بسیار کم است، چندان مفید نخواهد بود.

تمام نقاط داده مهم خود را بنویسید

اولین قدم در نقشه‌برداری وابستگی، فهرست‌کردن هر نقطه داده از تحقیقات خود بر روی کارت‌های جداگانه یا برچسب‌های چسبی است که می‌توان آنها را روی تخته یا دیوار چسباند. معمولاً یک جلسه نقشه‌برداری وابستگی شامل مشارکت چندین عضو تیم و ذی‌نفعان است. هنگامی که چندین دیدگاه در کار باشد، احتمال از قلم افتادن داده‌های حیاتی کاهش می‌یابد.

اطمینان حاصل کنید که نکات را خوانا و به‌طور مختصر بنویسید تا همه بتوانند آن را بخوانند و درک کنند. نقل‌قول‌های کاربران در نقشه‌های وابستگی عالی هستند، پس از آنها غافل نشوید! برای این مرحله، حدود ۳۰ تا ۶۰ دقیقه زمان اختصاص دهید.

نکته: نگران تکرار داده‌ها در یادداشت‌ها نباشید – می‌توانید آنها را به‌صورت روی‌هم بچسبانید. فقط مطمئن شوید که توصیفی‌ترین یادداشت در بالای بقیه باشد.

گروه‌بندی قطعات داده مشابه

تا این مرحله در فرآیند نقشه‌برداری وابستگی، شرکت‌کنندگان به‌صورت انفرادی کار می‌کنند – آنها نقاط داده را روی کارت‌ها نوشته و روی سطحی می‌چسبانند. اکنون، آنها باید با هم درباره هر نقطه داده گفت‌وگو کرده و تصمیم بگیرند یادداشت‌هایشان متعلق به چه گروهی هستند.

نام گروه‌ها می‌تواند براساس موضوعات و الگوهای پدیدار‌شده و اهداف پژوهشی شما به‌طور فوری ایجاد شود. ایده خوبی است که ابتدا با دسته‌های سطح بالا شروع کرده و سپس در حین پیش‌رفتن، زیرگروه‌های جزئی ایجاد کنید. این مرحله باید حدود ۶۰ دقیقه طول بکشد.

این کاملاً طبیعی است که در نهایت با یادداشت‌هایی روبه‌رو شوید که به نظر نمی‌رسد در هیچ گروهی جای بگیرند. آنها را در دسته «متفرقه» قرار دهید و سعی کنید در پایان جلسه گروه‌بندی، از آنها سر در بیاورید.

بحث درباره خوشه‌های داده

پس از مرتب‌کردن همه نقاط داده در گروه‌ها، به سراغ خلاصه‌کردن هر گروه به‌طور دقیق بروید. می‌توانید از این زمان برای ایجاد ارتباط بین موارد، دسته‌ها و زیرمجموعه‌های داده استفاده کنید. همچنین، می‌توانید این گروه‌ها را براساس اهداف، چشم‌انداز و ارزش‌های شرکت خود، به ترتیب اهمیت مرتب کنید.

در طول بحث، هر شکاف دانشی در تحقیقات شما آشکار خواهد شد. این موضوع به شما امکان می‌دهد سوالات درستی بپرسید و در آینده به دنبال داده‌های خاص‌تری باشید.

تغییر دادن آزادانه

ویژگی نقشه‌برداری وابستگی این است که یک فرآیند منعطف است. اینکه یک کارت را در یک گروه خاص قرار داده‌اید، به این معنی نیست که باید در همان جا ثابت بماند. ممکن است در طول بحث و تحلیل بیشتر متوجه شوید که کارت در گروه دیگری بهتر جای می‌گیرد یا حتی به چندین گروه تعلق دارد. بنابراین در جا‌به‌جایی کارت‌ها حتی در مرحله بحث و خلاصه‌سازی، باز و منعطف باشید.

چگونه از نمودارهای وابستگی استفاده کنیم

نقشه‌برداری وابستگی به شما کمک می‌کند تا به سوالات تحقیق اصلی خود پاسخ دهید یا مشکلات آشکار را مشخص کنید. سپس، شما را به گفت‌وگو درباره راه‌حل‌های بالقوه و ایجاد یک برنامه عملی وادار می‌کند. این برنامه می‌تواند به شکل مراحل مشخصی باشد که می‌توانید برای دستیابی به راه‌حل‌ها بردارید یا درخواست جلسات، گفت‌وگوها یا تحقیقات بیشتر باشد.

وقتی پس از جلسه، چندین مشکل یا ایده به‌وجود آمد، از تیم خود بخواهید برای اولویت‌بندی آنها براساس میزان فوریت یا اهمیت‌شان، رأی بدهند. یک جلسه نقشه‌برداری وابستگی موفق، جلسه‌ای است که با بینش‌های عملی نتیجه‌گیری شود.

References

دیدگاهتان را بنویسید